Àlex Redondo: “És clau posar-nos en la pell dels jugadors i tenir un tracte proper amb ells”

Àlex Redondo: “És clau posar-nos en la pell dels jugadors i tenir un tracte proper amb ells”

S’ho passava d’allò més bé com a secretari tècnic del Llagostera i encara més quan també va començar a exercir de director del futbol base a finals de setembre, prenent el relleu de Gabi Gasca. Director esportiu de Badalona, Sant Andreu i Júpiter i entrenador de futbol base de Cornellà i Jàbac Terrassa al passat, Àlex Redondo, de 31 anys, vol empapar-se ara de la filosofia formativa del Llagos i fer créixer el futbol formatiu del club. Ho té clar com: que els nanos gaudeixin aprenent. I per això, vol entendre com se senten tots i cadascun dels més 400 futbolistes que té el club en cada moment, tenir aquesta empatia perquè aquí ningú deixi de passar-s’ho bé. “Tots els jugadors són importants, siguin de l’equip que siguin”, afirma Redondo, que, mentre contempla un dels entrenaments de les categories inferiors del Llagostera deixa anar una frase que defineix el plaer que sent veient jugar i competir els joves almogàvers.  “M’encanta el futbol base”. 

-Compleix tres mesos com a director del futbol base del club. Quin balanç en fa?

Aquests primers mesos estan sent de posar-me al dia, conèixer la realitat i el dia a dia dels entrenadors i els jugadors, veure com treballen els tècnics i com juguen els nens per tenir una base de coneixements per treballar conjuntament amb Xati [el sobrenom del coordinador, Jordi Casanovas], i donar una estructura als entrenaments i al model de joc. Estic molt content amb com m’està tractant tothom al club i molt agraït a l’Oriol pel suport i a en Xati, que està sent una figura fonamental per la meva integració a l’entitat. He treballat a diversos clubs i he al·lucinat amb la quantitat d’hores que dedica en Xati al Llagostera i la feina tan important que fa.

-Li està tocant viure una situació excepcional aquests primers mesos amb l’aturada de les competicions.

Segons l’última reunió que vam tenir amb la Federació Catalana, la competició s’hauria de reprendre el cap de setmana del 23 i 24 de gener si es compleixen els terminis de la desescalada. Però el fet d’haver pogut reprendre els entrenaments aquestes últimes setmanes ja és molt important per anar recuperant mica en mica la normalitat. Gràcies a la bona feina dels coordinadors i la il·lusió dels nois els equips han mantingut el seu to físic i estan preparats per donar el millor de sí mateixos per quan torni la Lliga.

-Quines són les pautes que defineixen la seva manera de treballar?

És bàsic tenir una línia de treball i una metodologia estructurades però, a part, d’això, la psicologia amb el jugador és fonamental. És important posar-nos en la pell dels futbolistes i, com jo no fa tants anys vaig estar en la seva situació, intento posar-me al seu lloc. Hem de conèixer bé tots i cadascun dels jugadors, des del més petit fins el més gran, tenir proximitat amb ells i saber com tractar-los. Lògicament s’ha de tractar tothom amb el mateix respecte i la mateixa igualtat, però cada futbolista té el seu caràcter i s’ha de saber tractar cada futbolista dins de les seves característiques personals. A partir d’aquí, hem de fer que el jugador es diverteixi i aprengui i ho faci a través dels valors del Llagostera.

Àlex Redondo va prendre el relleu de Gabi Gasca com a director del futbol base

-El club sempre ha insistit molt en aquest principi d’igualtat.

Moltes coordinacions s’enfoquen amb els equips “A”, però tots són importants, siguin “A”, “B” o “C”. És una convicció del club i meva, he treballat a una entitat com el Sant Andreu que tenia categories amb equips fins la lletra H i a tots els nois se’ls ha tractat absolutament igual. L’Oriol sempre m’insisteix en què tothom ha de tenir el mateix respecte i atenció i que inclús hem de donar més importància als equips de categories més baixes per incentivar els nanos a que puguin créixer. Hem de mantenir la il·lusió de tots els nens, i si en algun moment algun jugador deixa de tenir-la, l’ajudarem amb el servei de psicologia i coaching del club.

-En quins valors creu que s’ha d’incidir més?

El Llagostera és una família i hem de ser propers amb els futbolistes, insisteixo que aquesta proximitat en el tracte és clau per cuidar-los i orientar-los bé en la seva progressió. Als jugadors se’ls ha d’inculcar sobretot dos valors: la companyonia i el treball. En el cas del primer, és molt important transmetre als futbolistes un sentiment de grup perquè, sobretot en les primeres etapes, els jugadors tendeixen a ser molt individualistes i hem de reforçar la virtut de la solidaritat. També la del treball. El treball no és sinònim a èxit però sí que, junt amb la companyonia, t’apropa a ell. Com em va dir l’Oriol quan em va oferir el càrrec, “hem de formar futbolistes sans, que treballin i que siguin bones persones i bons companys”.

-Quina creu que és la clau perquè el jugador aprengui?

Que es diverteixi. En aquest aspecte, és essencial la connexió futbolista-entrenador, el tècnic ha de fer que el jugador se senti a gust amb un tracte proper i donar-li cada dia als entrenaments estímuls diferents perquè no caigui en la monotonia. Penso que moltes vegades parlem de la figura del coordinador en la formació dels futbolistes però no el suficient en la de l’entrenador. Nosaltres deixem sempre la porta oberta als tècnics per ajudar-los i perquè disposin de totes les eines possibles per fer bones sessions d’entrenaments. També els aconsellem que, tot i estar molt ben preparats, no tinguin pressa per créixer, que vagin pas a pas. La seva labor és cabdal, no oblidem que al final són els que passen més temps amb els jugadors.

L’infantil D d’Aleix Vendrell, en un partit de pretemporada a l’octubre

-Com definiria la metodologia futbolística de treball del Llagostera?

Com he dit, és important tenir una metodologia estructurada des dels més petits fins els més grans, amb línies de treball semblants en cada etapa, sempre tenint en compte les peculiaritats de cada edat, perquè així s’adaptin bé quan passin d’un equip a un altre. Fins a l’etapa de cadets, la prioritat absoluta és la formació, basada en el desenvolupament tècnic-tàctic dels nostres jugadors. En totes aquestes franges d’edat implantem un model de joc en què siguem protagonistes als partits amb la pilota, que els jugadors tinguin molt de contacte amb ella. A partir de juvenils, el mirall és el primer equip i busquem que els equips compactes que tinguin similitud amb el joc i la competitivitat del primer equip. Busquem orientar els futbolistes a la idea del filial i el sènior A.

-El juvenil A és de moment l’únic equip del futbol base que pot competir i ha arribat al Nadal segon a la classificació i invicte. Com valora la temporada que està fent?

Tothom està treballant d’una manera esplèndida com es demostra en el fet de que encara no haguem perut. Els futbolistes estan assimilant molt bé els conceptes i també hem de felicitar a tots els integrants del cos tècnic encapçalats pel Guillem per la magnífica feina que estan fent. La temporada està sent fantàstica però el primer i més important objectiu continua sent la salvació. Un cop aconseguida, ja pensarem en altres metes.